augustus, 2022

don25augAll DayCanto Ostinato

Muzikaal de zomervakantie afsluiten, dat kan op 25 augustus. Op deze donderdagavond neemt Stadsorganist Toon Hagen u mee op een mooie muzikale reis met de Canto Ostinato. Hij speelt deze beroemde compositie van Simeon Ten Holt op het orgel van de Grote Kerk aan de Loolaan.

Speciaal voor de gelegenheid heeft Stadsdichter Herman Kattemölle een gedicht geschreven, dat hij zal voordragen.

De Canto Ostinato is een doorlopend stuk dat Toon in ongeveer anderhalf uur zal spelen.
Het concert is gratis toegankelijk en start om 20.00 uur. U bent welkom vanaf 19.30 uur.

Mooie muzikale uitdaging

De Canto Ostinato ontstond in het begin van de 70-er jaren en is het meest uitgevoerde werk van de componist Simeon ten Holt (1923-2012). De ene luisteraar roemt de romantische diepgang, voor de ander voelt het als een moment van bezinning en heeft de compositie iets meditatiefs. De Stadsorganist zelf vindt een uitvoering van Canto in vele opzichten een enorme, maar ook mooie muzikale uitdaging. “De ruimte van een kerk en het instrument met alle mogelijke klankkleuren zorgen ervoor dat iedere uitvoering weer anders is. In deze compositie blijft ruimte om tijdens de uitvoering aan muzikale invallen op dat moment gehoor te geven. Er is wel degelijk een plan en de registerkeuzes zijn vooraf gemaakt en uitgewerkt. Toch zal er tijdens de uitvoering altijd de optie zijn dat het anders loopt… In die zin is een uitvoering van de Canto Ostinato altijd weer een mooie en spannende reis!”

Stadsorganist

In september 2021 is Toon Hagen benoemd tot Stadsorganist van Apeldoorn. Toon is naast organist van de Grote Kerk in Apeldoorn ook kerkmusicus, componist, cantor in Zwolle en dirigent van diverse koren. Hij hoopt in zijn rol als Stadorganist van Apeldoorn samen met andere organisten in Apeldoorn het orgel en de muziek “buiten de kerk” te brengen en zo een bredere doelgroep te bereiken. Hij zal in deze rol dan ook niet alleen in de kerk aan de Loolaan te zien en horen zijn. Zo speelt hij op 10 september het slotconcert van de Nationale Orgeldag in de Onze Lieve Vrouwenkerk aan de Hoofdstraat in Apeldoorn.

De Canto Ostinato is het tweede concert dat hij geeft als stadsambassadeur. Zijn eerste stadsconcert stond in het teken van Bach.

De Stadsorganist gaat zich daarnaast inzetten voor het onderhoud van de waardevolle, soms monumentale, orgels in Apeldoorn. Na afloop van het concert wordt een collecte gehouden, die geheel ten gunste van het onderhoud van het orgel komt.

All Day (Donderdag)