februari, 2020

vrij21feb19:30Mozart Requiem | Pieter Jan LeusinkTickets

Omschrijving

Mozart Requiem
Het Requiem van Mozart werd door de film ‘Amadeus’ bekend bij het grote publiek en is misschien wel het meest indrukwekkende werk van deze jonggestorven componist. Mozart schreef het vlak voor zijn eigen dood, in opdracht van een anonieme opdrachtgever. Het Requiem roept in noten gevoelens van rouw, angst en verdriet op. Maar tegelijk ook hoop, licht en schoonheid. In de Grote Kerk van Apeldoorn brengt dirigent Pieter Jan Leusink met zijn Bach Choir & Orchestra of the Netherlands het stuk tot leven.
De feestelijke Krönungsmesse laat een heel andere Mozart horen. De aartsbisschop bepaalde bij de kroning van de koning van de Bohème dat de mis niet langer dan 45 minuten mocht duren. Ondanks, of misschien wel juist door deze beperking, straalt de mis van vitaliteit en energie.

Sopraan Olga Zinovieva en de Hoge E
Dat sopraan Olga Zinovieva de Mozart vertolkster pur sang is, laat zij horen in de spectaculaire aria ‘No, che non sei capace’. Deze aria wordt weinig uitgevoerd vanwege de hoge moeilijkheidsgraad voor de zangeres. Mozart vraagt namelijk het uiterste van de sopraan in deze compositie. Hij wilde dat zijn schoonzus Aloyisa Weber in deze aria al haar virtuositeit en mogelijkheden van haar stem kon tonen, dus hij zocht de grenzen van het mogelijke op. De hoge C is voor een stem al hoog, in ‘No, che non sei capace’ schrijft Mozart maar liefst zes keer de noot E, drie tonen hoger dan de hoge C. Beleef deze aria dankzij de uitzonderlijke zangcapaciteiten van sopraan Olga Zinovieva.

Musici
The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands
Olga Zinovieva, sopraan | Sytse Buwalda, countertenor
Martinus Leusink, tenor | Thilo Dahlmann, bas
Pieter Jan Leusink, dirigent

Reserveren

Tickets

Aanvang

(Vrijdag) 19:30

Ga naar de bovenkant