13 september 2014

Stichting Vrienden van de Grote Kerk bestaat 40 jaar, reden om een 'Vrienden Fair' te organiseren op 13 september. Hiervoor werd een boekenmarkt georganiseerd waarbij tevens cd's, dvd's en lp's en bloemstukjes te koop waren. En er was voldoende tijd en ruimte voor ontmoeting en herinneringen ophalen.

Het werd een bijzondere zaterdag, want naast de Fair was het ook Open Monumentendag en Nationale Orgeldag. Drie vliegen in één klap dus.

Veel oud-medewerkers van de pleinmarkten, wijkgenoten en andere bezoekers, waren aanwezig en toonden belangstelling voor de fotoalbums en de oude pleinmarkt beelden op dvd 's die Henk Stegeman zo mooi bij elkaar had verzameld. Vanwege het jubileum werden bezoekers getrakteerd op gratis koffie of thee met een mini tompouce en later op de dag een heerlijke plak cake. De bloemenstal, met leuke vaasjes en bloemstukjes gemaakt door een viertal enthousiaste dames, was in een mum van tijd uitverkocht.

Maar voordat het zover was moest er veel werk worden verzet. Er is dan ook door veel vrijwilligers hard gewerkt om de zaterdag te laten slagen. Het inzamelen van de boeken, cd's, dvd's en lp's , het sorteren van al die materialen, de opslag en transport om alles in gebouw Irene te krijgen, een hele klus.

De 'Grote Kerk wandelclub' dook onverwacht op om een handje te helpen bij het in- en uitladen van de vele dozen met boeken die opgeslagen waren in een pand aan het kanaal.

Op PR gebied werd de nodige aandacht gevraagd, posters (die verspreid moesten worden), persberichten, artikeltjes op de website, digitale nieuwsbrief, Grote Kerk Nieuws, de kerkbrief een interview bij RTVApeldoorn door oud-voorzitter Wout Kruidenier en een groot artikel in de Stentor hebben veel positieve reacties opgeleverd.

Opbrengst

Zondag na de kerkdienst waren er nogal wat vragen over de opbrengst van de boeken- en de bloemenverkoop. Dit stamt nog uit de tijd van de Pleinmarkt dat de medewerkers aan het einde van de zaterdag de voorlopige opbrengst van de Pleinmarkt konden horen op de slotbijeenkomst. Penningmeester Jacob v.d. Bos meldde een bedrag. Veel herinneringen zijn zaterdag naar boven gekomen en niet alleen bij het bestuur! Een vijftal mensen had gereageerd op de oproep een pleinverhaal in te sturen. Zij ontvingen uit handen van Wout Kruidenier een cadeaubon als dank, de verhalen staan inmiddels op deze website en zullen in het Grote Kerk Nieuws geplaatst worden.

Orgelconcert Wout van Andel

Tot slot nog iets over het orgelconcert van onze eigen organist Wout van Andel. Het was een mooi concert met zeker 100 bezoekers. Volgens de koster 104! Oud-voorzitter Kruidenier nam de uitreiking van de cd voor zijn rekening omdat Jan Quintus Zwart helaas niet aanwezig kon zijn. De Stichting is betrokken bij de cd productie door het beschikbaar stellen van de kerk en de hulp bij de distributie van de cd. Nadat de cd was aangeprezen zijn er 28 stuks verkocht. Wout van Andel zet met dit concert een
traditie voort die door onze vroegere organist Jan van Gijn is ingezet.

Foto650-84V4CWUL Foto550-476CZCLM Foto550-3U8OSBZC
Foto550-JENWCNA7 Foto550-X4K7APQ8 DSC 0034